Ο,ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Τα συμπληρώματα διατροφής είναι συμπυκνωμένες πηγές θρεπτικών συστατικών και ουσιών που έχουν ως στόχο την κάλυψη των μακροθρεπτικών και των μικροθρεπτικών συστατικών ενός ανθρώπου όταν δεν μπορεί να τα προσλάβει εύκολα μέσω της διατροφής του από τα φαγητά. H πλειονότητα των ενηλίκων στις μέρες μας καταναλώνουν ένα ή περισσότερα συμπληρώματα διατροφής είτε καθημερινώς είτε περιστασιακά. Τα σημερινά συμπληρώματα διατροφής περιλαμβάνουν βιταμίνες, μέταλλα, βότανα, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, απαραίτητα λιπαρά οξέα, αμινοξέα, ένζυμα και άλλα πολλά. Κυκλοφορούν σε διάφορες μορφές όπως κάψουλες, χάπια, μπάρες, ροφήματα και σκόνες.

Η διατροφική ετικέτα

Όλα τα συμπληρώματα διατροφής οφείλουν να έχουν τυπωμένη στη συσκευασία τους μία διατροφική ετικέτα η οποία να αναγράφει ακριβώς όλα τα συστατικά που την αποτελούν καθώς και την ποσότητα από αυτά στο μέγεθος του σερβιρίσματος που έχει προτείνει ο κατασκευαστής. Η μερίδα του συμπληρώματος είναι συνιστώμενη, δηλαδή αν κάποιο άτομο βλέπει πως δεν επαρκεί η συνιστώμενη ποσότητα για την κάλυψη των αναγκών του τότε μπορεί να πάρει περισσότερο.

Αποτελεσματικότητα

Όπως λέει και η λέξη τα συμπληρώματα διατροφής συμπληρώνουν μία ήδη ισορροπημένη διατροφή και δεν αποτελούν αυτούσια ολοκληρωμένη διατροφή από μόνα τους. Κάποιες έρευνες έχουν δείξει πως κάποια συμπληρώματα ωφελούν την γενική υγεία του ατόμου και για να ελέγξει κάποιες μεταβολικές καταστάσεις του όπως για παράδειγμα το ασβέστιο και η λήψη βιταμίνης D, που βοηθούν στην καλή συντήρηση και ανάπτυξη των οστών. Επίσης το φιλικό οξύ σαν συμπλήρωμα μπορεί να βοηθήσει τις έγκυες, όταν υπάρχει έλλειψη για να αποφύγουν διάφορες επιπλοκές στη γέννηση καθώς και τα απαραίτητα λιπαρά οξέα ω3 και ω6 τα οποία βοηθούν στην μείωση των εμφανίσεων καρδιακών επεισοδίων.

Ασφάλεια και ρίσκο

Πολλά συμπληρώματα μπορεί να περιλαμβάνουν κάποια ενεργά συστατικά τα οποία να έχουν δυνατά αποτελέσματα στο σώμα του ατόμου. Πάντα θα πρέπει τα άτομα που κάνουν χρήση συμπληρωμάτων να έχουν επίγνωση πως μπορεί να προκαλέσουν και κάποιες αρνητικές επιπτώσεις,ειδικά όταν καταναλώνουν ένα νέο προϊόν. Η περίπτωση να προκαλέσουν δυσάρεστες επιπλοκές είναι όταν τα άτομα τα παίρνουν αντί για συνταγογραφούμενες συνταγές ή όταν παίρνουν πολλά συμπληρώματα μαζί σε συνδυασμό.

Για παράδειγμα η βιταμίνη Κ μπορεί να μειώσει την ικανότητα της κουμαδίνης(ουσία που αραιώνει το αίμα) να αποτρέψει την πήξη του αίματος. Επίσης τα αντιοξειδωτικά συμπληρώματα όπως η βιταμίνες C και E μπορούν να μειώσουν την αποτελεσματικότητα κάποιων τύπων χημειοθεραπείας του καρκίνου

Μην ξεχνάτε ότι τα περισσότερα συστατικά που έχουν μέσα τα συμπληρώματα, υπάρχουν και στα τρόφιμα συμπεριλαμβανομένων των δημητριακών πρωινού. Έτσι σαν αποτέλεσμα μπορεί να παίρνετε περισσότερη ποσότητα αυτών των συστατικών από ότι νομίζετε και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιπτώσεις,όπως για παράδειγμα η υπερκατανάλωση της βιταμίνης Α μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους και καταστροφή του ήπατος, να μειώσει την δύναμη των οστών καθώς και να προκαλέσει και αποβολές στις εγκύους διότι είναι τοξική για το έμβρυο. Επίσης η υπερκατανάλωση σιδήρου μπορεί να προκαλέσει ναυτία και εμετό καθώς και καταστροφή του ήπατος και άλλων οργάνων.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *