TΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ VEGAN ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Η vegan διατροφή ακολουθείται από άτομα που έχουν βγάλει τελείως από το πλάνο διατροφής τους το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια αλλά και τα προϊόντα αυτών όπως το γάλα, το γιαούρτι, το τυρί και τα αυγά, είναι δηλαδή μία αυστηρά φυτοφαγική διατροφή. Τα άτομα την ακολουθούν κυρίως για λόγους ηθικής και προσωπικής διαμαρτυρίας εναντίον της βίας και της βαρβαρότητας που δέχονται τα ζώα όταν τα σκοτώνουν αλλά και για λόγους υγείας λόγω ανησυχίας για το περιβάλλον.

   Παρόλα αυτά η vegan διατροφή φημίζεται για τα θετικά της αποτελέσματα στον οργανισμό του ατόμου καθώς εκτός από την απώλεια κιλών που του προσφέρει τον κάνει και περισσότερο υγιή λόγω της υψηλής περιεκτικότητας των τροφίμων σε φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, βιταμίνη C και Ε, κάλιο, μαγνήσιο και κυρίως ακόρεστα λιπαρά οξέα(τα ¨καλά¨ λιπαρά). 

   Ωστόσο αποκλείοντας όλες τις ομάδες κρέατος και των προϊόντων του αυτά τα άτομα αυξάνουν και το ρίσκο εμφάνισης κάποιων διατροφικών ανεπαρκειών όπως έλλειψή της βιταμίνης Β12 που βρίσκεται κυρίως σε προϊόντα ζωικής προέλευσης καθώς και έλλειψη ασβεστίου, βιταμίνης D αλλά και των απαραίτητων λιπαρών οξέων ω3 και ω6 που βρίσκονται κυρίως στα ψάρια. Σε αυτήν την περίπτωση είναι καλό να χρησιμοποιήσουν συμπληρώματα διατροφής ώστε να καλύψουν το έλλειμα.

   Ακολουθώντας μια vegan διατροφή μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών λόγω της συχνής κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών καθώς και την απώλεια κορεσμένου λίπους καθώς και το ρίσκο εμφάνισης παχυσαρκίας, διαβήτη και καρκίνου. Σε μία μελέτη που έγινε βρέθηκε πως τα άτομα που δεν ακολουθούσαν μια vegan( ή vegetarian) διατροφή είχαν σημαντικά μεγαλύτερο ρίσκο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου και του προστάτη σε σύγκριση με τους vegan. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι vegans καταναλώνουν κατά πολύ περισσότερο τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, καρπούς και φυτικές ίνες που είναι προστατευτικά εναντίον του καρκίνου και κυρίως τα φρούτα και τα λαχανικά έχει βρεθεί πως είναι προστατευτικά από καρκίνο του πνεύμονα, του στόματος, του οισοφάγου και το στόμαχου. Επίσης οι ντομάτες λόγω του λυκοπένιου που περιέχουν έχει βρεθεί πως είναι προστατευτικές από καρκίνο του προστάτη.

   Η αποφυγή του κρέατος κυρίως του κόκκινου(αρνί, κατσίκι, χοιρινό κ.ά.) έχει δείξει πως έχει πολλά οφέλη στην υγεία. Το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας συνδέονται σημαντικά με αύξηση του ρίσκου εμφάνισης καρκίνου του εντέρου. Σε μία μελέτη που έγινε βρέθηκε πως τα άτομα που έκανα συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος είχαν αυξημένο ρίσκο εύρους από 20-60% για ανάπτυξη καρκίνου του εντέρου, του οισοφάγου, του πνεύμονα και άλλων σημείων από τα άτομα που το κατανάλωναν σε λιγότερο βαθμό.

   Επιπροσθέτως η κατανάλωση αυγών έδειξε πως συνδέεται με αυξημένο ρίσκο εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος. Αντιθέτως η συχνή κατανάλωση οσπρίων έδειξε πως μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη.

   Όσον αφορά τα προϊόντα σόγιας βρέθηκε πως τα άτομα που κατανάλωναν συχνά γάλα σόγιας είχαν μειωμένο ρίσκο για εμφάνιση καρκίνου του προστάτη σε αντίθεση με τα άτομα που έπιναν γάλα από ζώα.

    Όσον αφορά την βιταμίνη D σε μία μελέτη βρέθηκε πως οι vegans είχαν πολύ λίγο ποσοστό. Η βιταμίνη D εξαρτάται από το πόσο το άτομο εκτίθεται στον ήλιο και από την κατανάλωση τροφίμων που είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη D. Τα άτομα που δεν εκτίθενται πολύ στον ήλιο ή φοράνε πολλά ρούχα κυρίως λόγω κουλτούρας της χώρας τους και δεν έχουν πληθώρα τροφίμων εμπλουτισμένα με βιταμίνη D είναι συνετό να πάρουν συμπληρώματα της βιταμίνης για να καλύψουν την έλλειψη. Επίσης μία άλλα ανησυχία για τους vegan είναι πως η βιταμίνη D2 που λαμβάνουν μέσω της διατροφής τους είναι λιγότερο βιοδιαθέσιμη από ότι η βιταμίνη D3 που προέρχεται από τα ζώα.

   Ωστόσο πέρα από τα οφέλη της, η vegan διατροφή δεν παύει να περιλαμβάνει τρόφιμα που έχουν χαμηλής πρωτεϊνικής αξίας τροφές όσο η διατροφή με το κρέας για αυτό και υπάρχουν τόσες ελλείψεις σε κάποια θρεπτικά συστατικά. Αυτό που έχει σημασία για να έχει ένα υγιές αποτέλεσμα το άτομο είναι μία ισορροπημένη διατροφή με έναν συνδυασμό τροφών που να προέρχονται και από ζωικά προϊόντα αλλά και από φυτικά διότι ο συνδυασμός των τροφών θα γίνεται καλύτερα για την απώλεια των κιλών σε σύγκριση απλά με τον αποκλεισμό κάποιων τροφών και φυσικά να επικρατεί ένα μέτρο στις ποσότητες των τροφών.

Διατροφικές συστάσεις για vegan δίαιτες

   1) Για την αποφυγή έλλειψης της βιταμίνης B12 θα πρέπει να καταναλώνονται τρόφιμα εμπλουτισμένα με την βιταμίνη όπως εμπλουτισμένη σόγια, ρύζι και δημητριακά πρωινού καθώς και συμπληρώματα της βιταμίνης.

   2) Για επάρκεια ασβεστίου είναι καλό να καταναλώνονται τρόφιμα εμπλουτισμένα με ασβέστιο όπως τα δημητριακά πρωινού, η σόγια και λαχανικά εμπλουτισμένα με ασβέστιο

3) Για επάρκεια της βιταμίνης D κυρίως τους χειμερινούς μήνες επίσης προτείνονται τρόφιμα εμπλουτισμένα όπως το γάλα σόγιας, γάλα ρυζιού, χυμοί φρούτων, δημητριακά πρωινού καθώς και εμπλουτισμένες μαργαρίνες και φυσικά συμπληρώματα της βιταμίνης

4) Όσον αφορά τα απαραίτητα λιπαρά οξέα συστήνονται τα τρόφιμα που είναι εμπλουτισμένα σε αυτά όπως o λιναρόσπορος, τα καρύδια, το λάδι κανόλας, τα προϊόντα σόγιας και συμπληρώματα διατροφή

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *