Ο ΚΑΦΕΣ ΜΕ ΑΔΕΙΟ ΣΤΟΜΑΧΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Ξημέρωσε λοιπόν και έχεις σηκωθεί από το κρεβάτι (νυσταγμένος ακόμα) και επειγόντως θέλεις κάτι να σε τονώσει. Φυσικά τι άλλο θα προτιμούσες από ένα ωραίο καφέ. Πολλά άτομα συνηθίζουν το πρωί νηστικοί να πίνουν πρώτα καφέ και μετά να τρώνε το πρωινό τους ή ακόμη και να μη φάνε πρωινό και να πάνε κατευθείαν στη δουλειά τους. Είναι σωστό όμως να τον πιείς με άδειο στομάχι?

      Ο καφές έχει αποδειχτεί ότι έχει πληθώρα από οφέλη στην υγείας μας όπως η τόνωση του νευρομυϊκού μας συστήματος, η χαλάρωση των μυϊκών μας πόνων, η βελτίωση της μνήμης, η προστασία από διαβήτη καθώς και από την νόσο του Parkinson.

      Όσα οφέλη έχει όμως άλλες τόσες αρνητικές επιπτώσεις έχει στον οργανισμό αν τον καταναλώσεις με άδειο στομάχι. Μερικές από αυτές είναι:

 1) Γαστρεντερικές διαταραχές

Η κατανάλωση καφέ ακόμα και χωρίς καφεΐνης έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή οξέων στο στομάχι πράγμα το οποίο επιδεινώνει την κατάσταση του εσωτερικού του στομάχου διότι παράγει και εκείνο υδροχλωρικό οξύ. Όταν λοιπόν δεν υπάρχει τροφή στο στομάχι μπορεί να δημιουργηθούν καούρες, δυσπεψίες ακόμα και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Επιπλέον το υδροχλωρικό οξύ του στομάχου παράγεται σε μικρότερη ποσότητα με την κατανάλωση καφεΐνης όταν τον πίνει κάποιος νηστικός με αποτέλεσμα να καθυστερεί η πέψη και η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

2) Διαταραχές του μεταβολισμού των θρεπτικών συστατικών:

   Ο καφές όταν καταναλωθεί χωρίς να υπάρχει τροφή στο στομάχι μπορεί να δημιουργήσει πεπτικά προβλήματα αφού ο οργανισμός αδυνατεί να αφομοιώσει κάποιο βαρύ γεύμα και άρα να καθυστερήσει η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών του. Αυτό γίνεται ιδιαίτερα αισθητό σε άτομα που πάσχουν από γαστρίτιδα.

3) Διαταραχή του βιολογικού ρολογιού και των επιπέδων κορτιζόλης

   Η κορτιζόλη είναι η ορμόνη του στρές που απελευθερώνεται σε καταστάσεις άγχους αλλά ρυθμίζει και τα επίπεδα της ενέργειας στον οργανισμό. Παράγεται στα επινεφρίδια και η μέγιστη έκκριση της είναι γύρω στις 8-9 το πρωί και βοηθάει το σώμα να ξυπνήσει φυσικά(όπως ακριβώς και ο καφές)  Όταν πιούμε καφέ με άδειο στομάχι εκείνη τη στιγμή που η παραγωγή της είναι αυξημένη τότε επιβραδύνουμε την επίδραση της καφεΐνης με αποτέλεσμα ο οργανισμός να θέλει όλο και περισσότερο καφέ για την διατήρηση της ενέργειας και είναι πολύ πιθανόν να εθιστείτε σε αυτόν. Για ένα άτομο που κοιμάται φυσιολογικές ώρες το βράδυ η μέγιστη παραγωγή κορτιζόλης είναι 8-9 το πρωί, 12-1 το μεσημέρι και 5-6 το απόγευμα οπότε καλό είναι να μην καταναλώνει καφέ εκείνες τις ώρες.

4) Υπερδιέγερση, άγχος, αυξημένη καρδιακή συχνότητα και αδυναμία συγκέντρωσης.

Καλό είναι λοιπόν πάντα μαζί με τον πρωινό καφέ να τρώμε κάτι για την αποφυγή αυτών των συμπτωμάτων

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *