ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΡΚΟΥΜΑ
Το συγκεκριμένο μπαχαρικό προέρχεται από την Ασία και χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην παραδοσιακή ινδική ιατρική αλλά και στην ινδική κουζίνα καθώς παρατηρείται η κατανάλωση του σε δόσεις των 1,5 με 2 γραμμάρια ημερησίως . Η δραστική του ουσία, η κουρκουμινη είναι το κύριο μπαχαρικό στο κάρυ και χρησιμοποιείται για να δώσει γεύση και χρώμα σε σκόνες κάρυ, βούτυρα, μουστάρδες τυριά κ.ά.
Τι είναι αυτό που το κάνει όμως τόσο ωφέλιμο για τον οργανισμό?
Η κουρκουμινη η κύρια δραστική ουσία που περιέχεται στον κουρκουμά έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση, η οποία την καθιστά εξαιρετική θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα. Επίσης σε μια μελέτη του 2007 βρέθηκε ότι η κουρκουμινη μπορεί να αποτελέσει μέρος θεραπείας διαφόρων δερματικών παθήσεων όπως η ψωρίαση, το σκληρόδερμα καθώς και ο καρκίνος του δέρματος.
Σε μια άλλη μελέτη του 2016 φάνηκε η ισχυρή αντιφλεγμονώδης δράση της στην αντιμετώπιση των φλεγμονών στις αρθρώσεις και για αυτόν ακριβώς το λόγο συνιστάται στα άτομα που έχουν φλεγμονές στα γόνατα η στους ώμους να βάλουν τον κουρκουμά στη καθημερινότητα τους.
Άλλες λειτουργίες:
1)Πρόληψη άλλων παθήσεων οι οποίες συνδέονται άμεσα με τις χρονιές φλεγμονές όπως καρδιακές παθήσεις, μεταβολικό σύνδρομο, αλτσχαιμερ και καρκίνος. Εφόσον ο κουρκουμάς μειώνει την φλεγμονή, αυτόματα προλαμβάνει και την εμφάνιση αυτών των παθήσεων.
2) Λόγω της χημικής του δομής, ο κουρκουμας αυξάνει την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού, ελαττώνοντας τις ελεύθερες ρίζες που κυκλοφορούν. Οι ελεύθερες ρίζες είναι υπεύθυνες για το οξειδωτικό στρες το οποίο επηρεάζει άμεσα την λειτουργία του οργανισμού επηρεάζοντας τα λιπαρά οξέα, τις πρωτεΐνες του αίματος και το DNA. Σε πειράματα σε ζώα φάνηκε πως η κουρκουμινη ενισχύει παράλληλα με την μείωση των ελεύθερων ριζών και την δραστηριότητα των αντιοξειδωτικών μηχανισμών που έχει ο ίδιος ο οργανισμός από μόνος του με αποτέλεσμα να έχει διπλή λειτουργία για την καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες. Ωστόσο απαιτούνται περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους για την επιβεβαίωση αυτών των οφελών.
3) Ένα άλλο όφελος του κουρκουμά έγκειται στην ενίσχυση του νευροτροφικου παράγοντα του εγκεφάλου με αποτέλεσμα την αντιμετώπιση ασθενειών όπως Αλτσχάιμερ και κατάθλιψη.
4) Τέλος, η λήψη κουρκουμά φάνηκε να μειώνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα καθώς και την εμφάνιση της λιπώδους διήθησης. Ωστόσο οι επιπτώσεις στα επίπεδα της χοληστερόλης είναι αντικρουόμενες. Γενικά η δράση της κουρκουμινης έχει φανεί από έρευνες ότι βελτιώνει τη δράση του ενδοθηλίου και των αιμοφόρων αγγείων
Βιβλιογραφία
1)Venugopal P Menon, Adluri Ram Sudheer. Antioxidant and anti-inflammatory properties of curcumin. Adv Exp Med Biol. 2007;595:105-25. doi: 10.1007/978-0-387-46401-5_3.
2) Yoshito Mizoguchi, Hiroshi YaoYoshiomi Imamura, Manabu Hashimoto, and Akira Monji Lower brain-derived neurotrophic factor levels are associated with age-related memory impairment in community-dwelling older adults: the Sefuri study. Sci Rep. 2020; 10: 16442. Published online 2020 Oct 5. doi: 10.1038/s41598-020-73576-1
3) Jessica R Santos-Parker, Talia R Strahler, Candace J Bassett, Nina Z Bispham, Michel B Chonchol, Douglas R Seals. Curcumin supplementation improves vascular endothelial function in healthy middle-aged and older adults by increasing nitric oxide bioavailability and reducing oxidative stress. Aging (Albany NY). 2017 Jan 3;9(1):187-208. doi: 10.18632/aging.101149.
Περισσότερα Άρθρα
Η ΚΑΦΕΙΝΗ ΩΣ ΕΡΓΟΓΟΝΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ
Η ΚΑΦΕΙΝΗ ΩΣ ΕΡΓΟΓΟΝΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ Blog Επόμενο Άρθρο Καθημερινά εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη προκειμένου να ξυπνήσουν το πρωί και …
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΚΙΤΡΟΥΛΙΝΗΣ Blog Επόμενο Άρθρο H κιτρουλίνη είναι ένα από τα τρία διαιτητικά αμινοξέα στον κύκλο της ουρίας, μαζί με …
TΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ VEGAN ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Blog Επόμενο Άρθρο Η vegan διατροφή ακολουθείται από άτομα που έχουν βγάλει τελείως από το πλάνο διατροφής …
Η ΣΩΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ Blog Επόμενο Άρθρο Τα αντιοξειδωτικά είναι χημικές ενώσεις (ενζυμικά και μη ενζυμικά …