YourNutri Information

yournitri_logo

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΚΙΛΩΝ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΣΩΣΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ.

Ακούμε κατά καιρούς πολλούς ανθρώπους υπέρβαρους ή παχύσαρκους να λένε πως ήρθε η ώρα να βάλουν την άσκηση στη ζωή τους για να χάσουν τα παραπανίσια κιλά. Από μόνη της αυτή η σκέψη είναι πολύ θετική και δείχνει πως το άτομο αυτό είναι αποφασισμένο να βελτιώσει τον τρόπο ζωής του. Ωστόσο υπάρχει κάτι που συχνά ξεχνάνε οι περισσότεροι, το οποίο είναι αδιαμφισβήτητα συνδεδεμένο μαζί με την άσκηση και αυτό είναι η τήρηση ενός υγιεινού και εξατομικευμένου προγράμματος διατροφής. 

   Είναι γνωστό πως όταν ασκούμαστε δαπανάμε θερμίδες. Συχνά, κάνουμε περισσότερη άσκηση με σκοπό να χάσουμε κιλά και πιστεύοντας πως έτσι θα δαπανήσουμε περισσότερες θερμίδες. Ωστόσο, οι θερμίδες που χάνουμε στην γυμναστική σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, δεν είναι απαραίτητα ίσες με τις συνολικές θερμίδες που θα δαπανήσει ο οργανισμός μας στο τέλος της ημέρας, δηλαδή την συνολική ημερήσια ενεργειακή δαπάνη. 

Η πρόσφατη μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στο Current Biology (27 Αυγούστου 2021), αναλύοντας δεδομένα 1754 ατόμων από την μεγαλύτερη βάση δεδομένων ενεργειακής κατανάλωσης, βρήκε πως η περαιτέρω σωματική άσκηση μπορεί να μειώσει τις θερμίδες που χρησιμοποιεί ο οργανισμός για να καλύψει τις βασικές του λειτουργίες (βασικός μεταβολικός ρυθμός). 

    Αυτό σημαίνει πως όταν ασκούμαστε η συνολική ημερήσια ενεργειακή δαπάνη δεν αυξάνεται στο μέγεθος που νομίζαμε αρχικά. Έτσι, περίπου το 72% των θερμίδων που δαπανήθηκαν κατά την άσκηση αντανακλάται πραγματικά στην συνολική ημερήσια δαπάνη, ενώ το υπόλοιπο 28% αντισταθμίζεται με μείωση του βασικού μεταβολισμού ρυθμού.  

   Το αξιοσημείωτο αυτής της μελέτης ήταν πως το σωματικό λίπος φανηκε να επηρεάζει σημαντικά αυτήν την λειτουργία ενεργειακής εξισορρόπησης (energy compensation model). Συγκεκριμένα, τα άτομα με υψηλό σωματικό λίπος αντιστάθμιζαν περίπου το 49% των θερμίδων που δαπάνησαν στην γυμναστική. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως μόνο οι μισές θερμίδες που δαπανήθηκαν στην γυμναστική θα δαπανηθούν πραγματικά στο τέλος της ημέρας. Αυτό ίσως εξηγεί γιατί υπέρβαρα ή/και παχύσαρκα άτομα με υψηλό ποσοστό λίπους δυσκολεύονται να χάσουν κιλά. 

Πως μεταφράζεται αυτό πρακτικά; 

Ο καθηγητής Dr. Speakman, ένας από τους βασικούς ερευνητές της παρούσας μελέτης, δίνει ένα παράδειγμα για να μας υπενθυμίσει την πρακτική σημασία των ευρημάτων: 

“Όταν βλέπουμε στην εφαρμογή του κινητού μας πως δαπανήσαμε 300 θερμίδες κατά την γυμναστική ίσως είναι σωστός ο αριθμός (πιθανά και να μην είναι). Αλλά ακόμα και αν είναι σωστός ο αριθμός, δεν θα πρέπει να πέσουμε στην παγίδα να σκεφτούμε πως τώρα μπορούμε να καταναλώσουμε άλλες 300 θερμίδες με φαγητό.” 

Συμπερασματικά, καταλαβαίνουμε πως η άσκηση από μόνη της φαίνεται να μην είναι τόσο αποτελεσματική για την απώλεια λίπους σε άτομα με υψηλά ποσοστά σωματικού λίπους. 

   Φυσικά αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να κάνουμε γυμναστική ή αθλητικές δραστηριότητες που μας αρέσουν. Η άσκηση και ο αθλητισμός έχουν πολλαπλά οφέλη στην υγεία, στην σωματική σύσταση, στην ψυχολογία κλπ. Όταν όμως σκοπός μας είναι η συντήρηση ή απώλεια βάρους είναι σημαντικό να ζητήσουμε βοήθεια από έναν ειδικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο για να μας βγάλει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής. 

    Είναι πολύ σημαντικό να φτιάξουμε το μεταβολικό μας προφίλ με την σωστή διατροφή και συμπληρωματικά με την σωματική άσκηση να πετύχουμε το ιδανικό για τον εαυτό μας αποτέλεσμα.